به این پوستر نگاه کنید;
شاید شما هم در مسیر هر روزه خود، زمانی که در ایستگاه اتوبوس منتظر نشستهاید، هنگامی که راهروهای مترو را برای رسیدن به قطار یا خروج از ایستگاه طی میکنید، وقتی پیاده از کنار تابلوهای اعلانات میگذرید و …، شاید با این پوستر مواجه شده باشید و علت نقش بستن آن بر دیوار برای شما هم سوال برانگیز شده باشد.
پر واضح است که این پوستر هدفی ندارد جز آنکه نکتهای یادآوری کرده و البته پیشنهادی بدهد؛ کودکان زیادی در دور و اطراف ما زندگی میکنند که از نعمت داشتن پدر یا مادر محروم هستند و به تبع آن، محرومیت های بسیاری گریبانگیرشان شده است؛ محرومیتهایی که ممکن است با کمکهای ولو اندک من و شما تا اندازهای از حجمشان کاسته شود.
تلنگر، میتواند یکی از کارکردهای این پوستر باشد اما ایده پرداز این پوستر نظر جامع تری راجع به آن دارد. او که تاکید دارد در پروراندن این ایده دوستانی به یاریاش آمدهاند، میگوید:
ابتدا از گلایه برخی دوستان بگویم که به نظرشان کودک به تصویر کشیده شده شمایل کودکان یتیم را ندارد. اگر بخواهم پاسخ این ابهام را بدهم، بد نیست در ابتدا نکتهای را یادآور شوم: به طور کلی هر پدیدهای را میتوان از دو منظر نگریست: از یک منظر میتوان به سختیها و زشتیهای آن نگاه کرد و از منظری دیگر میتوان زیباییهای آن را مورد توجه قرار داد.
به عنوان مثال، جنگ پر از سختی است ولی وقتی پای دفاع در میان باشد، کشورها همیشه زیباییهای آن را نشان میدهند، به ویژه زمانی که فتوحاتی حاصل میشود؛ در زمان فتح، هیچ وقت تصاویر چه بسا دردناک جان باختگان در اولویت نخست نیست بلکه تصاویری از سربازان با صلابت ارائه میشود چراکه میخواهند روح حماسی را در مردم خود زنده نگاه دارند. از این منظر میبایست به پدیده فقر و کودکان بی سرپرست هم از زاویه زیبای آن نگریست.
در این پوستر نیز به جای آن که از تصویر کودکی با لباسهای مندرس و چه بسا صورتی ژولیده استفاده کنیم، تصویری از یک دختر کوچولوی دلنشین را به کار گرفتهایم؛ باید یادمان باشد که انسان همیشه جذب زیباییها میشود و ناخواسته از زشتیها دوری میکند.
این مولفه را بگذارید کنار این موضوع که اگر به موضوع خیریه و کمک به نیازمندان از زاویه زیبای آن نگاه شود، قطعا اقبال مردم نیز برای همکاری در این زمینه بیشتر شده و تبعات مثبت امر در آینده فزونی مییابد. بماند که در دنیای کودکان همیشه زیباییهای بزرگ وجود داشته و به همین دلیل بسیاریمان غبطه دوران از دست رفته کودکی را میخوریم؛ پس چرا باید به روی این زیباییها چشم ببندیم؟
این در حالی است که میتوان پاسخ سادهتری نیز به دوستانی که میگویند چهره این کودک به ایتام نمیخورد، داد و مثلا از ایشان پرسید که مگر ایتام چه قیافهای دارند و یا میبایست داشته باشند؟ آیا از جنس این جامعه نیستند و از جای دیگری آمدهاند؟
متاسفانه در ذهن برخی از ما نقش بسته که یک کودک یتیم همیشه باید لباسهای نا مناسب و چهرهای پریشان داشته باشد، در حالی که به هیچ وجه اینگونه نیست. کودکان حق دارند از همه لذتهای دوران کودکی بهره ببرند؛ پارک بروند، سفر کنند، لباسهای زیبا بپوشند و … .
از طرف دیگر، بسیاری از خانوادههای محترم ایتام صورت خود را با سیلی سرخ نگه میدارند و این وظیفه ماست که دردشان را فهمیده و بدانیم که ممکن است در نزدیکان ما هم کسانی باشند که نیاز به حمایت داشته ولی هیچ وقت به روی خود نیاوردهاند.
البته حقیقت بزرگتری نیز وجود دارد اما به نظر میرسد که گاهی ما برخی حقایق را اشتباه میفهمیم؛ ظاهر قضیه این است که با کمک ما به بچههای یتیم، تنها آنها منتفع میشوند ولی واقعیت این است که بیش از آنکه آنها سود ببرند، ما سود کردهایم، چراکه بخشی از غریزه انسان کمک به همنوع است و این کمک میتواند به نوعی ارضای این غریزه بوده و در نهایت حس رضایتمندی همراه با آرامش برایمان به ارمغان بیاورد.
اکنون شاید بد نیست یک بار دیگر از این زاویه به پوستر نگاه کنیم تا دریابیم که صورت کودکِ به تصویر کشیده شده سرشار از آرامش است و گویی میتوان حتی با نگریستن به آن، آرامش را از او هدیه گرفت.در اینجا از دوستان در سایتهای تابناک عصر ایران شیعه ان لاین یران ویج و دیگر سایتهایی که با الصاق این پوستر ما را در رسیدن به هدف همراهی کردند کمال تشکر خود را اعلام می داریم.
دوستانی که مایل به دریافت این فایل با فرمت قابل چاپ هستند در بخش کامنت ایمیل خود را به ما بدهند تا ارسال کنیم
نظرات کاربران (9 نظر)
ثبت و ارسال نظر
مرداد 20, 1392
سلام. شايد تصوير به درستي واقعيت وجودي و ظاهري يك فرد يتيم رو به تصوير نكشيده باشه ولي چون هدف كمك به اين قشر و در نهايت رساندن روح و جسم اين عزيزان را به اين سطح به نمايش ميگذاره ؛ كار جالبي است
پاسخ
خرداد 12, 1392
سلام خدمت آقای محقق عزیز و جناب آتش رو
در پاسخ به جناب آتش رو
در ابتدا بگویم نه من طراح هستم و نه اینکه طراح این پوستر رو میشناسم.
بله نظر شما درست است ، اما بیایید از زاویه ای دیگر به موضوع نگاه کنیم :
به نظر من هم این یک کودک شاد و سرشار از رویاهای کودکانه است و این چیزی نیست جز نتیجه توجه والدین و لطف خداوند به او ، (اگر دختر داشتم) من را یاد دختر خودم می انداخت ، و دقیقا نکته طراحی چنین پوستری برای امور خیریه در همینجاست که مخاطبی که توانایی کمک کردن دارد رو به این فکر بندازه که اگر روزی شرایط به گونه ای رقم بخوره که من نتونم به فرزندم رسیدگی بکنم او چه شرایط سخت و دردناکی خواهد داشت !
اگر ما بتوانیم افراد دیگر را متوجه الطاف خداوند که نصیبشان شده است بکنیم و آنها را به سمت شکرگزاری این نعمت ها هدایت کنیم ، تمام رسالت خود در کمک به نیازمندان را انجام داده ایم.
پس حالا که من توانایی کمک رساندن به هم نوع خودم رو دارم چرا باید کوتاهی کنم !؟
لطفاً بیایید جور دیگه ای به درخواست های اطرافمان نگاه کنیم.
پاسخ
خرداد 10, 1392
با سلام ؛
من پدر نازنين، اين دختر كوچولوي توي پوستر هستم. اميدوارم در راه خيري كه قدم گذاشته ايد همواره موفق و پيروز باشيد. از طراح باذوق اين پوستر هم كمال تشكر را دارم. در صورت إمكان فايل پوستر را إيميل كنيد ممنون ميشوم.
پاسخ
خرداد 1, 1392
اين تصوير مرا بياد دختر مرفه از نظر مادى و محبت زياد از طرف والدين مياندازد كه بدون كمبود است و هر توضيحى كه طراحش بدهد مرا قانع نميكند كه كمك كنم. براحتى از كنار بوستر رد ميشوم و با احساس ترديد به مؤ سسه.
توصيه ميشود طراح به تعدادى از خانوادهاى يتيم مراجعه كند و تصوبرى واقعى از يتيم ايرانى طرح كند. اين طرح از يك كودك مستمند غربى هم شادتر و خوش لباستر است. متاسفانه هنرمندان ما هم همه جيز را از ديده غربى غلط استنباط دارند.
پاسخ
اردیبهشت 30, 1392
از نظر بنده استفاده از زیبایی برای جذب افراد خیر و تشویق آنها برای کمک به این عزیزان اشکالی ندارد
مطمئنا افراد یتیمی هم پیدا می شوند که زیبا و معصوم باشند
پاسخ
اردیبهشت 29, 1392
سلام پوستررادروبلاگم قراردادم باتشکر
پاسخ
اردیبهشت 28, 1392
ببخشید
به نظر شما اگر قسمت تکفل اینترنتیش یکم بزرگتر میشد بهتر نبود؟
پاسخ
اردیبهشت 28, 1392
سلام ممنون
اگه فایل کیفیت بالا شو برای منم ارسال کنید ممنون میشم
پاسخ
اردیبهشت 28, 1392
من دقیقا اولین چیزی که به ذهنم رسید این بود این کجاش شبیه بچه یتیمه ؟
ولی با خوندن نظر کسی که این پوستر رو طراحی کرده تا اندازه ای متقاعد شدم ! ولی یک چیز یادشون رفت ! کسی که بچه یتیم باشه قیافه اش از دور داد می زنه !
منکر این موضوع نمی شه شدکه بچه ای که پدر نداره هر چند هم شاد باشه هر چقدر هم خوشحال باشه ولی جنس شادیش با جنس شادی بچه های دیگه فرق می کنه از زمین تا آسمون ! حتی توی خوشحالی هاش هم یه بغضی هست ! لباس می خواد بهترین لباس باشه و خوشحالی بهترین خوشحالی ولی چه فایده وقتی تو خیابون پدر هایی رو می بینه که دست بچه هاشون رو سفت سفت گرفتن بغلشون می کنن و بوسشون می کنن؟
شاید بشه با کمک نقدی بهشون کمک کرد ولی هیچ وقت جای خالی وجودی مثل پدرشون پر نمیشه!
پاسخ