سالهای ابتدایی زندگی نقش بسیار پر رنگی در شکل گیری شخصیت کودک دارد، زمانی که او بدنبال کشف دنیای اطراف خود می باشد. در این مقطع زمانی خواندن داستان برای او بسیار آموزنده خواهد بود. اهمیت داستان سرایی در شیوه های یادگیری گذشته نیز ثابت شده است، از آنجا که داستانها غالبأ دربرگیرنده ارزش های فرهنگی جوامع مختلف می باشند که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اند.

 اهمیت خواندن داستان از روی کتاب منافع بسیاری برای کودکان خواهد داشت، به نوزادان می توان کتاب های پارچه ای داد تا با آن بازی کنند، این کتاب ها هیچ گونه ضرری برای کودک ندارند حتی اگر آنها را بجوند. از این طریق آنها با کتاب آشنا خواهند شده و در جریان رشد خود علاقه بیشتری به خواندن از خود نشان خواهند داد.

 داستان ها بدون شک دامنه واژگــان کودک را افزایش خواهند داد، بويژه کودکان نوپا، علاوه بر واژه ها و لغات، داستان ها به بهبود مهارت های زبان کودک نیز کمک خواهند کرد، حتی زمانی که آنها هنوز دو سالگی خود را تمام نکرده اند. با کتاب های مصور، آنها اسامی اشیا را یاد می گیرند، یک گام اساسی در این مقطع توسعه ارتباط میان چیزهای مرئی و نامرئی می باشد.
داستان ها از شخصیت های متنوعی تشکیل می شوند، بزرگ و کوچک، چاق و لاغر، پیر و جوان، آرام و پرسروصدا، حیوانات و اشکال، سایزها و رنگ های مختلف و غیره. همه این ها به توصیف جهان پیرامون در قالب کلمات می پردازند.
از دیگر مزایای داستان سرایی برای کودکان این است که به آنها این امکان را می دهد که یک دنیای خیالی در تصورات خود شکل دهنداین تجسم با تصاویر کتاب ها و آواها و صداهایی که راوی داستان برای آنها بیان می کند شکل می گیرد. داستان ها چه از روی کتاب خوانده شوند چه توسط یک راوی برای کودک نقل شوند تاثیر بسزایی در تقویت خلاقیت در کودکان خواهد داشت.
نوزادان در جریان یادگیری برخی صداها، از خود اصواتی را بیرون می دهند که غالبا بی معنی و نامفهوم است، داستان خوانی برای تقویت مهارت گوش دادن در نوزادان بسیار موثر است. آنها یاد می گیرند که صبورانه بنشینند و گوش دهند که در ادامه داستان چه اتفاقاتی می افتد.
زمانی که کودکان به شنیدن یک داستان به هنگام خواب عادت کنند، شروع به خلق یک داستان مصور صوتی در ذهن خود خواهند کرد. این فرآیند منجر می شود آنها درباره شخصیت های داستان و رفتار آنها سوال کنند، و این به آنها کمک خواهد کرد که دنیای پیرامون خود، مردمی که در آن زندگی می کنند، مکان های مختلف و شیوه های متفاوت زندگی را بهتر بشناسند.
این داستان ها و افسانه ها با خلق نمونه های کوچک از جامعه به آموزش هنجارها و قوانین اجتماعی کمک کرده و تلاش می کنند اخلاقیات و ارزش ها را به آنها یاد دهند. زمانی که پدربزرگ یا مادربزرگ خاطره ای از جوانی خود یا پدر و مادر کودک تعریف می کنند، او را با تغییرات اجتماعی در گذر زمان آشنا می سازند.
داستان سرایی برای کودک به تقویت مهارت حفظ کردن و بخاطر سپردن پیش از ورود به مدرسه بدون هیچ تلاش ارادی کمک می کند. باید کودک را تشویق کرد که داستان را به زبان خود و در قالب دایره لغات خودش مجددأ تعریف کند. از داستان های کوتاه شروع کنید و به آرامی به سمت داستان های بلندتر بروید. کودکان بزرگتر با کمک والدین می توانند برای کوچکترها روایتگر داستان های آموزنده باشند.

  منبع:

سایت میگنا